Přírodní suroviny

poznávání přírody

Zadání

Na výpravě nebo na táboře připravím jídlo nebo nápoj z přírodních surovin (bylinek, lesního ovoce, šípků...).

Cíl

Pozná jedlé a nejedlé rostliny a houby a umí je zpracovat.

Příležitosti

Na plnění úkolu si nechte dostatek času, v ideálním případě jej zapojte do jídelníčku na táboře nebo výpravě. Předem si připravte vhodnou literaturu, ať si skauti nebo skautky mohou dohledat potřebné informace.

Bezpečnost

Při plnění zvažte, jak dobře znáte přírodniny a jak předejdete nechtěným otravám nebo alergickým reakcím.

Doporučení pro koho

Pro oddíly, které se chtějí věnovat poznávání přírody.

Záznam plnění úkolu

Připravila jsem …................................. (čaj, sirup, jídlo...) z těchto přírodních surovin:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................,
které jsem našel/našla (v lese, na louce, u potoka):
....................................................................................................................................................................

Rozvíjí skautskou kompetenci

Učí se porozumět přírodě a krajině kolem sebe. Konkrétně projev: Rozšiřuje svoje znalosti živé a neživé přírody kolem sebe (organismy, horniny, jevy...).

Náměty a tipy na plnění

Nasušte si s družinou bylinné čaje na zimní schůzky (nesušit na přímém slunci). Udělejte si kalendář, jaké byliny se sbírají v jakém období, a sbírejte je. Domácí sirupy. Vyrobte si bylinkový sirup (např.: bez, jitrocel, smrk, máta, mateřídouška). Bylinky jako koření. V přírodě najdeš řadu koření (dobromysl, mateřídouška, pažitka, česnek...). Zkus najít lokality v okolí tábořiště nebo bydliště. Uvař jídlo za použití kopřiv – jak je sbírat, jak je zpracovat?

Autoři

Ekoodbor, Martina Hanyková (Martitik)